Her şey bir hayalle başladı. Bodrum’da kısıtlı olan kültür sanat hadiselerini yeni bir alternatifle canlandırmak, çeşitlendirmek, sanatsal tecrübe ve bakış açımızı sahneye aktararak sanatseverlerle buluşmak, buluşturmak hayaliyle…
Inspera Bodrum olarak kuruluş amacımızın da altında yatan “çocuklara pozitif ayırımcılık” yapma fikri elbette ki ağır bastı ve yerleşik tiyatromuzu çocuk tiyatrosu eserleri üretmesi, çocuklarla tiyatronun geliştirici, yaratıcı dünyasını buluşturması düşüncesi üzerine kurmaktan bir an bile tereddüt etmedik.
Ve hızlıca işe koyulduk. Kaybedecek zamanımız yoktu. Sezon yaklaşıyordu ve biz çocuklar için en iyisini yapmayı hedefliyorduk. İlk oyunumuzun yazarı Nevra Nergiz Ormanın Hazineleri isimli kitabını sahneye uyarladı. Kitabın konusu, değindiği temalar ve uslübu tam da kurduğumuz komünitenin ruhuyla örtüşüyordu.
Doğayı seven, sağlıklı aile ilişkilerine vurgu yapan, özgür düşünen, sorumluluk alan; diğer yandan heyecanını hiç kaybetmeyen, meraklı ve kaçınılmaz olarak günümüz handikaplarıyla da boğuşan ana karakterimiz Yeraz ve onu iç ısıtan bir dostluğa götüren gizemli bir orman yolu…
Metnimiz hazırdı, yönetmenimiz Serel Turhan Çapacı kabaca plastik yapıyı ve temel aksiyon planını biçimlendirmişti ama esas konu tüm bunların birer birer tasarlanması, üretilmesi ve nihayetinde bir araya getirilmesiydi.
Ekibimizi oluştururken, tasarımcılarımızın işlerini iyi yapmalarını cebimize koymanın yanı sıra çocuk tiyatrosu konusunda aynı yöne baktığımızdan emin olmayı önceliklendirdik. Zira biz çocuklar için yazmanın, çocuklar için sahnelemenin, çocuklar için sanat üretmenin “çocuk oyuncağı” olmadığı gerçeğinden yola çıkmıştık. Bizimle aynı yolda yürüyecek, sahne üzerinden tüm aileye ulaştırmayı istediğimiz sanatsal hazzın faydasına inanacak profesyonellere ihtiyacımız vardı. Tam da isteğimiz gibi oldu…
Az ve öz malzemeyle anlatmak istediğimiz hikayenin dekordaki iz düşümünü ve böylece gerçek ruhunu oluşturan sahne tasarımcımız Tolunay Türköz oldu. Onu son güne kadar kuliste elinde boyasıyla rotüş yaparken gördük. Olağanüstü kostümlerimiz Derya Ayvaz’ın elinden çıktı. Ormanın Hazineleri Derya’nın sahne sanatları alanındaki ilk işiydi ama önceki tecrübelerinin müthiş bir yansıması oldu. Kostüm tasarımında birinci kuralımız az tüketmekti. Neredeyse tüm kostümleri ikinci el alıp, dönüştürdük. Birileninin dolabında eskiyen, modası geçmiş bir elbise bizim parlayan yıldızımız oldu ve bununla gurur duyuyoruz.
Ormanın Hazineleri kitabının çizeri, illüstratör Kürşat Ünsal bizim için şahane bir animasyon film yaptı. Her ne kadar oyunumuz dijitalden uzak bir dünyayı temsil ediyor olsa da yer verdiğimiz bu kısacık film geçmişle gelecek arasında anlamlı bir köprü görevi gördü. Ekibimizin tüm üyelerini ve üretimlerini diğer yazılarımızda anlatmaya devam edeceğiz.
Inspera Çocuk Tiyatrosu topluluğu olarak özgünlüğe, sürdürülebilirliğe, çevre bilincine, az tüketimin iyileştirici gücüne inanıyor; nesli tükenen canlılardan söz etmeyi, unutulmaya yüz tutmuş sanat disiplinlerini hatırlatmayı kendimize görev addediyoruz. En önemlisi de tüm dünya çocukları ve aileleriyle buluşmak için sabırsızlanıyoruz. Oyunlarımızda görüşürüz!